Kriser og sorg

Ordet krise kommer af det græske ord ‘crisis’, som betyder vendepunkt. Livet går op og ned. Glæder kan afløses af pludselige begivenheder, som f.eks. dødsfald, alvorlig sygdom, skilsmisse, afskedigelse, katastrofer. Altsammen forandringer i din tilværelse, som naturligt bevirker, at du i kortere eller længere tid mister fodfæste og kan have svært ved at overskue situationen og handle fornuftigt. Det er en helt naturlig og sund reaktion på noget uventet, at du kan blive forvirret, trist og miste overblikket. Energien forsvinder og der kan opstå problemer med at koncentrere sig og sove.

 

Kriseprocessen er ensbetydende med at kunne erkende dit tab eller det, der er sket. Både krise og sorg er en måde at sige farvel til noget gammelt for at kunne sige goddag til noget nyt. For at komme hel og styrket ud på den anden side, er det nødvendigt at se smerten og tabet i øjenene. Her kommer typisk følelser frem, som du helst er fri for. Det kan være sårbarhed, afmagt, vrede, skyld og svigt. Det kan være hårdt, men er også tydelige og håndgribelige tegn på, at der har været et vigtigt vendepunkt i dit liv. Og som tillæg give dig ny udvikling og klarhed over dine prioriteter videre i livet. 

 

Hvad kan jeg tilbyde? Alene dét at få talt om krisen og opnå forståelse af dine normale reaktioner på hændelsen, har stor og også forebyggende effekt. Bearbejdelsen af krisen eller et eventuelt traume tager hensyn til netop, hvad du har brug for. Du bliver klogere på dig selv, trivslen stiger og evt. sygefravær mindskes, fordi du og også dine omgivelser kan få mobiliseret ressourcerne til glæde for ny udvikling og fælles læring.