• Lene Nordheim

Er du glad, når du går ind af din hoveddør?

Opdateret: 4. jan. 2019


Godt inspireret af indianernes ordsprog om ”kun at eje 7 ting, for ellers ejer tingene dig”, startede jeg med entusiasme med at rydde op i klædeskabet. Tøj blev hevet ud, noget var out-datet, andet passede ikke, og erkendelsens time stod malet i mit hoved, da jeg måtte indse, at noget ubrugt tøj købt på udsalg, nok aldrig ville komme på mig. Mange minder dukkede også frem i forbindelse med oprydningen, hvilket fik mig til at tænke på alle de forskellige boliger jeg har boet i, fra jeg blev født midt i 1950'erne.


Boligforandringer og nye livsmuligheder Faktisk har jeg boet hele 20 forskellige steder startende med barndommens trygge base. Med en enkelt afstikker til udlandet tæller boligerne alt repræsenterende de forskellige livsfaser, som jeg ligesom så mange andre har gennemlevet. Det er alt fra kollegieværelsets 12 kvadratmeter til kollektivets fællesskab med fælles lån af alt fra penge og tøj til hinandens kærester. Det var dengang vi sideløbende med studierne troede på solidariteten i samfundet, og at der ventede en revolution lige om hjørnet, hvor ingen måtte være smålige med noget som helst.


Det gik dog ikke bedre end som så, da tosomheden holdt sit indtog i vores respektive toværelses lejligheder, hvorefter vi mødte hinanden i madklubber, dog med nøje opkridtning af vores territorier. Nu delte vi ikke længere kærester, men gjorde så småt parat til yngelpleje i takt med, at disse lejligheder typisk blev udskiftet med det første købte hus. Vi begyndte at få børn, og i højere grad end tidligere levede vi mere introvert i vores små familier. Alle ender skulle nå sammen efter 6 måneders barselsorlov og manglende nattesøvn samtidigt med, at vi var mange, der var nyuddannede og startede en karriere, der kunne vanskeliggøres af høj arbejdsløshed i disse år.


Da børnene blev større (læs larmende) med behov for egen afdeling, blev boligen måske udskiftet eller der blev bygget om for at tilgodese dette nye behov samtidigt med, at parret lige pludselig blev konfronteret med sig selv. Var det mon den rigtige, man havde fundet sammen med? Mange blev skilt, fordi det ikke længere føltes godt at gå ind af hoveddøren, og en ny æra startede med at finde sig tilpas i ny bolig og nyt liv med etiketten single.


Humøret afspejler din tilstand

Denne memorylane leder mig hen til at gøre status på den bolig, som for langt de fleste er væsentlige ydre rammer for at opnå den indre ”opladning”, som er så nødvendigt for at fungere optimalt. Derfor spørgsmålet: Er DU glad, når du går ind af din hoveddør? Føler du dig godt tilpas og tryg, hvad enten du bor alene eller sammen med en anden, med børn eller uden? Kan du udleve drømmen om det liv, som passer DIG - der, hvor du ér lige nu i din alder, på lige præcis den måde, du gerne vil?


Eller står du, som jeg gjorde ved oprydningen af mit klædeskab, med tankerne om noget åregammelt tøj skulle ud eller ej, når det ikke engang var slidt og faktisk ”så pænt ud”?

Valget er dit – det kræver dog en aktiv stillingtagen… mens du stadig kan :-)